tarihinde yayınlandı Yorum yapın

Kültür Taşı Nedir?

Kültür Taşı Nedir?

Son yıllarda ev, iş yeri ve dış mekanlarda dekorasyon için doğal ve sade görünümler tercih edilmeye başlandı. Bununla ilgili olarak da pek çok ürün piyasaya sürüldü. Bu ürünlerden biri de kültür taşı malzemesidir. Peki, kültür taşı nedir? İmalatı nasıl yapılır? Yazımızda bu soruların yanıtlarını vermeye çalıştık.

 

Kültür taşı; çimento, doğal taş ve kum karışımından meydana gelir. Bunun yanında renklendirici ve çeşitli pigment maddeleri de içeriğinde bulunmaktadır. Artpietra olarak da bilinen bu taşlar, farklı boyutlardaki özel kalıplara dökülerek üretilir. Daha çok duvar dekorasyonlarında kullanılan ve güzel bir görünüm sunan taşlar, farklı renklerde meraklıları için hazırlanır. Ancak daha çok kahverengi ve gri tonları ön plana çıkmıştır.

 

Kültür Taşı İmalatı Nasıl Yapılır?

Kültür taşı doğada hazır halde bulunan bir malzeme değildir. Çeşitli maddeler karıştırılarak elde edilir. Bu anlamda üretimi bir hayli meşakkatlidir ve belirli aşamaların takip edilmesi gerekir. Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk olarak doğada bulunan doğal taşlar öğütülerek toz haline getirilir.
  • Öğütülen taşların içerisine çimento, beton katkı malzemeleri, kum ya da kil eklenerek özel makinelerde karıştırılır.
  • Karıştırılan tüm malzemeler belirli bir sıcaklıkta ısıtılır.
  • Isıtma işlemi tamamlandıktan sonra karıştırılan tüm maddeler su ile buluşturulur.
  • Renklendirme işlemi için tüm malzemelerin içine boya eklenir.
  • Son olarak elde edilen bu karışım farklı şekillerdeki kalıplara dökülür.

Kalıplara dökülen malzemeler belli bir süre soğuması için bekletilir. Bu süre yaklaşık 48 saat civarındadır. Soğutma işlemi bittiğinde kültür taşı üretimi tamamlanmış olur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta karışımın içerisine eklenen doğal taşların dikkatli bir şekilde seçilmesidir. Örneğin doğal taş içerisinde kireç barındırmamalıdır. Bunun nedeni kireç taşının suya dayanıklı olmamasıdır. İçerisinde kireç taşı bulunan kültür taşlarında zamanla aşınma ve terleme gibi olumsuz durumlar görülür.

 

Kültür Taşı Özellikleri

Doğal görümünü ile bilinen kültür taşı malzemelerin özellikleri de kullanıcılar tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Genel olarak taşın üretiminde kullanılan malzemenin özellikleri şunlardır:

  • Üretiminde kullanılan doğal taşlar sayesinde kullanıldıkları alanda ses ve ısı yalıtımına katkı sağlar.
  • Yangın, su basması gibi olumsuz durumlara karşı dayanıklıdır.
  • İçerisinde bulunan çimento sayesinde basınca karşı dayanıklı bir hal alır.
  • Gelişen teknoloji sayesinde istenilen renk ve şekilde üretimi yapılmaktadır.
  • Kültür taşı kullanılan alanın daha doğal ve sade bir görünüm kazanması sağlanır.
  • Kolay bir şekilde montaj edilip sökülebilir. Bu sayede kullanan kişilere zaman tasarrufu sağlar.
  • Uzun ömürlü bir malzemedir. Bu sayede mekanlarda her yıl boyama yapılmasına gerek kalmaz. Bu anlamda ekonomik bir malzemedir.
  • Temizlenmesi çok kolaydır. Hafif nemli bir bez ile silmek temizlenmesi için yeterli olacaktır.

Kültür taşı veya tuğlaları özel olarak üretilen malzemelerdir. Bu nedenle kullanıldıkları alanda bir bütünlük sağlanması çok önemlidir. Bunun için uygulandıkları alanın tamamının taş ile kaplanması gerekir. Ancak taşın şeklinden ötürü köşe gibi alanlarda kullanılması zordur. Bu yüzden köşeler için aynı malzemelerden farklı şekillerde taşların üretilmesi gerekir. Böylece alan içerisinde tam bir uyum sağlanacaktır.

 

Kültür Taşı Kalıbı

Doğadan alınan taşların işlenip kalıplara dökülmesi ile elde edilen kültür taşlarında kullanılacak olan kalıp dikkatle seçilmelidir. Bu noktada kültür taşı hammaddesi olan karışımlara doğal taş görünümü vermek için şekilli kalıplar kullanılır. Kalıplar ise genellikle silikon maddesinden üretilir. Bunun nedeni silikonun esnek ve yumuşak bir yapıya sahip olmasıdır. Böylece donan karışım kırılmadan kolay bir şekilde çıkarılır.

 

Günümüzde silikon kalıpların yanı sıra kauçuktan üretilen kalıp çeşitleri de bulunmaktadır. Ancak en kolay ve pratik olanı silikon kalıplardır.

 

Kültür Taşı Uygulaması

Kültür taşı üretimi ve özelliklerinin yanında uygulama aşamaları da önemli bir konudur. Doğru bir uygulama yapmak için öncelikle kültür taşının döşeneceği alanın hesabı doğru bir şekilde yapılmalıdır. Hesap yaparken alanın etrafındaki kapı, pencere ve diğer boşluklar çıkartılmalıdır. Böylece taşların toplam kaç metrekare alan kaplayacağı ve ne kadar taş kullanılacağı tam olarak bilinir.

 

Uygulama öncesi alan hesabı yapıldıktan sonra uygulamaya yardımcı ekipmanlarında hali hazırda bulunması gerekir. Bu ekipmanlar içinde mala, yapıştırıcı, kürek, su terazisi, lastik tokmak ve metre gibi malzemeler bulunur. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra uygulama yapılacak duvarın yapıştırmaya hazır olması gerekir. Bu anlamda pürüzlü olan duvar veya alanlar muhakkak düzeltilmelidir. Daha sonra yapıştırma harcı duvara sürülmelidir. Bu aşamada yapıştırıcı harcın doğru miktarda sürülmesi oldukça önemlidir. Yapıştırma harcı yaklaşık 1 cm kalınlığında sürülmelidir.

 

Duvar döşeme esnasında kültür taşı veya tuğla yapıştırıcı sıvının üzerine muntazam bir şekilde yukarıdan aşağı olacak şekilde dizilmelidir. Taşın arka kısmı duvara yapıştırılmalıdır. Yapıştırma tamamlandıktan sonra lastik tokmak ile taşın üzerine hafifçe vurulmalı ve taş sabitlenmelidir. Eğer yapıştırılan yerin kenarından dolgu taşıyor ise bunun mala ile düzeltilmelidir.

 

Kültür taşının uygulanma aşamasında son adım, derz dolgu aşamasıdır. Düzgün bir şekilde dizilen taşların üzerine taşın rengine uygun bir derz uygulaması yapılmalıdır. Bu yöntem sayesinde dizilen kültür taşlarının arası daha güzel görünecektir. Derz dolgu yapıldıktan sonra işlem yapılan duvarın kuruması için beklenir. Duvar kuruduktan sonra ise taşların üzeri ince bir fırça ile süpürülmeli ve düzgün bir şekilde silinmelidir. Silme işleminde asla ıslak bez kullanılmamalıdır. Tüm bu uygulama aşamaları doğru bir şekilde takip edildiğinde, doğal görünümlü bir kültür taşı uygulaması yapılmış olacaktır.

 

Kültür Taşı Kullanım Alanları

Yapımı ve uygulaması bir hayli zahmetli olan kültür taşının birçok kullanım alanı vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Şömine üzeri veya kenarı kaplaması
  • TV ünitesi arkası kaplaması
  • Dış duvar kaplaması
  • Salon duvarı kaplaması
  • Mutfak duvarı kaplaması
  • Mutfak tezgah arası kaplaması
  • Bina giriş kaplaması
  • Cephe duvarı kaplaması
  • Bahçe duvarı kaplaması
  • Otel giriş kaplaması
  • İşyeri duvar kaplaması
  • Yatak odası duvar kaplaması
  • Havuz kenar kaplaması

Görüldüğü gibi kültür taşı uygulaması birçok alan için uygundur. Bu yüzden özellikle son yıllarda, dekorasyonda doğaya dönük görünüm popüler olduğu için sıkça tercih edilmeye başlanmıştır. Bu anlamda pek çok firma, birbirinden farklı renk ve dokuda taş üretimini gerçekleştirmektedir.

 

Kültür Taşı Fiyatı

Kültür taşı fiyatı hesaplanırken öncelikle uygulama alanı ve yüzeyin boyutlarına bakılmalıdır. Alanın boyutuna göre taş alınması gerekir. Bu noktada fiyatlandırma, genellikle metrekare üzerinden hesaplanır.

 

Taş fiyatını etkileyen bir diğer unsur ise taşın içerisindeki doğal taş oranıdır. Doğal taş oranı fazla olan kültür taşları, diğerlerine göre daha pahalıdır. Çünkü doğal taş katkısı fazla olan taşlar, daha dayanıklıdır. Ancak genel anlamda çok masraflı olmayan bir malzemedir. Bu yüzden ev, bahçe, iş yeri ve dış cephe gibi alanlarda sıkça tercih edilen bir uygulamadır.

 

Kültür taşları doğru üretim ve uygulama yapıldığında ömür boyu yapıldığı alanı süsleyecek bir malzemedir. Bunun yanında her iklime uygundur. Kültür taşı ile döşenmiş mekanlar sıradanlıktan çıkar ve özgün bir görünüm kazanır. Bu yüzden kesinlikle mekan süslemelerinde etkili ve göz alıcı bir tercih olacaktır.

Kültür Taşı ürünlerimiz için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir